De vierjarige studie Fashion Design, onderdeel van de bachelor Vormgeving van ArtEZ University of the Arts in Arnhem heeft een lange, succesvolle geschiedenis. De legendarische Elly Lamaker richtte in 1953 binnen de Kunstacademie Arnhem de afdeling Modeontwerpen en Modetekenen op. Met een handjevol studenten en zeer schrale middelen moest `Modevormgeving` destijds haar bestaansrecht op alle fronten bewijzen. Ten opzichte van de al bestaande beeldende opleidingen, tegenover het bedrijfsleven, en ten opzichte van vergelijkbare buitenlandse opleidingen.
De afdeling Fashion Design van ArtEZ is sindsdien onafgebroken gegroeid. Voor de inmiddels meer dan 100 studenten uit het binnen- en buitenland staat een vakkundig team van ruim twintig docenten. Er zijn twee eerste klassen met elk 20 studenten, de hogere jaren variëren tussen de 20 en 25 studenten.
In 2011 is de opleiding onderscheiden met de Grand Seigneur, de hoogste onderscheiding binnen de Nederlandse mode-industrie, toegekend vanwege meer dan 50 jaar innovatief en baanbrekend modeonderwijs op het hoogste niveau. In 2014 is de opleiding door de overheid (NVAO) geaccrediteerd en kreeg hierbij de beoordeling Excellent.
ArtEZ Fashion Design Arnhem is zowel binnen Nederland als in het buitenland gerenommeerd, met een lange lijst aan alumni die na afstuderen een succesvolle beroepscarrière hebben opgebouwd. Regelmatig zijn het Arnhemse modestudenten die felbegeerde Nederlandse en internationale prijzen in de wacht slepen, en in alle segmenten van het vakgebied werken ‘Arnhemmers’.
Over de opleiding
Doelstelling
Primaire doelstelling van de bachelor opleiding Fashion Design van ArtEZ Arnhem is om studenten hoogwaardig op te leiden tot modevormgever op bachelor niveau. Sleutelbegrippen hierbij zijn ontwikkeling van creativiteit, oorspronkelijkheid, gevoel voor actualiteit, een kritisch en analytisch vermogen, de gewenste vaardigheden, en het bijbrengen van de juiste werkdiscipline waarmee men later optimaal kan functioneren in de beroepspraktijk, of men nu werkzaam is als zelfstandig ontwerper of in teamverband binnen een bedrijf.
Om het gewenste niveau te bereiken hanteert de afdeling een duidelijke structuur, één met een onderbouw en een bovenbouw. In de onderbouw, het propedeutische eerste jaar en het tweede jaar, zijn opdrachten gericht op het doorbreken van vastgeroeste en clichématige denkbeelden over mode, er wordt kennisgemaakt met ontwerpmethoden, een eigen originele ideevorming wordt gestimuleerd, en zowel kunst- als vaktheoretische kennis wordt bijgebracht. In de bovenbouw, het derde en vierde jaar, vindt de verdieping plaats: de ontwikkeling van het eigen persoonlijke handschrift maar ook richting de beroepspraktijk d.m.v. het derde jaars collectieve ontwerpproject Collectie Arnhem en de externe stage, het leren collectioneren, en het uiteindelijke afstuderen.
Studenten worden gestimuleerd om te participeren in zowel Nederlandse als Internationaal belangrijke modewedstrijden zoals bijv. Lichting in Nederland, Hyères in Frankrijk, de H&M Design Award in Zweden, de Redress Design Award en de International Youth Design Competition in China, Designblok Prague in Tsjechië, de ITS en de Mittelmoda Fashion Award in Italië, en de Apolda European Design Award in Duitsland. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten: de mogelijkheid voor studenten om zich te meten met jonge ontwerpers van gerenommeerde opleidingsinstituten op mondiaal niveau en zich te presenteren aan de Internationale pers en vakpubliek, en de continuering van naamsbekendheid en Internationale positionering van de afdeling Fashion Design van ArtEZ Arnhem zelf.
De studie
Fashion Design bij ArtEZ is een vierjarige Bachelor studie op HBO-niveau. De ontwikkeling van creativiteit staat voorop, dicht gevolgd door praktische en ambachtelijke aspecten en theoretische kennis. Het vaste rooster wordt jaarlijks onderbroken door een uitvoerperiode van meerdere weken waarin de studenten hun ontwerpen realiseren. Het jaar is verdeeld in twee semesters. Kenmerkend voor de opleiding zijn de talrijke contacturen, vooral in de eerste twee jaren. Veel studietijd wordt binnen de academie doorgebracht. Intensieve communicatie met zowel docenten als ook medestudenten is nu eenmaal onmisbaar.
In grote lijnen verlopen de vier studiejaren als volgt:
Eerste jaar: Leren en Afleren
Veel experimentele ontwerpopdrachten. Vastgeroeste denkbeelden worden doorbroken en een eigen en originele ideevorming wordt gestimuleerd. Een eerste kennismaking met beeldende vakken in het algemeen en met Mode in het bijzonder. Vakken: Experimenteel ontwerpen, Modeontwerpen, Modetekenen, Textiles, Modeltekenen, Beeldgrammatica, Patroontekenen, Uitvoeren, Computervaardigheden, Mode & Kostuum en Kunsttheorie.
Tweede jaar: De basis van het vakmanschap
In het tweede jaar ligt de nadruk op verbreding van (vak)kennis en het aanleren van vakgerichte vaardigheden. Modeontwerpen, Modetekenen, Patroontekenen, Uitvoeren, Textiles, Dessinontwerpen, Publiciteit, Fotografisch Beeld, Computervaardigheden, Mode & Cultuur en Kunsttheorie. In het tweede jaar worden tevens een viertal ‘clinics’ georganiseerd: samenkomsten met gespecialiseerde professionals, ter informatie van de diverse beroepsmogelijkheden. Een bijzonder inspannend jaar met nog meer contacturen dan in het eerste jaar. Een studiebelasting van zestig uur per week is niet ongewoon.
Derde jaar: Aanrakingen met de beroepspraktijk
Het eerste semester heeft een vol programma met de lessen Modeontwerpen, Machinaal Breien, Modetekenen, Patroontekenen, Moulage, en Collectie Arnhem: een project waarin de derdejaars gezamenlijk één kledingcollectie ontwerpen, die ze vervolgens monsteren, stylen en presenteren. Dit project wordt afgesloten met een geheel door de studenten zelf georganiseerde en vormgegeven show voor vakpubliek medio januari in Amsterdam. Hiernaast wordt er de scriptie Kunsttheorie geschreven. In het tweede semester lopen alle studenten een stage van minimaal drie maanden in het binnen- of buitenland. Een intensieve ontwerpworkshop sluit het derde jaar af. Hierin komen de gedurende het jaar opgedane ervaringen van Collectie Arnhem en de stage samen.
Vierde jaar: Het examenjaar
Het vierde jaar staat geheel in het teken van het ontwikkelen van het eigen handschrift van de student en het uiteindelijke afstuderen. Het eindexamenjaar wordt begeleid door een team van gespecialiseerde docenten op het gebied van modeontwerpen, materiaal en dessin, techniek, presentatie en portfolio, en theorie. Naast het vaste docententeam zijn ook de extern deskundigen bij het proces en de beoordeling van het eindexamen betrokken. In het vierde jaar maakt de student n.a.v. het persoonlijke talent, interesse en ambitie, vanuit de ervaringen opgedaan binnen de externe stage (tweede semester derde studiejaar), en op advies van het begeleidend docententeam, een keuze uit de twee studiespecialisaties, t.w. Fashion Design 3-D, en Fashion Design 2-D.
Docententeam
Matthijs Boelee Hoofd opleiding
Alieke Broekhuizen Coördinator
Francis Ames Patroontekenen | Productie | Moulage
Wendy Barten Instructeur
Matthijs Boelee Modeontwerpen
Melanie Bomans Modeontwerpen
Anne Bosman Modeontwerpen
Alieke Broekhuizen Collectie Arnhem | Stage
Nemo Cheminée Experimenteel Ontwerpen
Elsien Gringhuis Modeontwerpen
Ratna Ho Textiles
Anya Janssen Modeltekenen
Hanneke Kamphuis Textiles | Dessinontwerpen
Eva Kramer Kunsttheorie | Vaktheorie | Research
Kees de Klein Publiciteit | Fotografisch Beeld
Karina Lennards Patroontekenen | Productie
Jasiek Mischke Beeldgrammatica
Rachid Naas Showproductie
Kevin Pleiter Machinaal Breien
Melanie Rozema Modeontwerpen
Sanne Schepers Collectie Arnhem
Rolf Schoeber Computervaardigheden
Machteld Schouten Modetekenen | Presentatie
Gönül Yigit Instructeur
Toelating
Om toegelaten te worden tot de opleiding Fashion Design BA binnen de academie voor Art & Design van ArtEZ in Arnhem, dien je een toelatingsexamen af te leggen. Tijdens het toelatingsexamen onderzoeken we je kansen om de opleiding succesvol te doorlopen en af te ronden.
Nadat vanwege de Covid pandemie de toelatingen een aantal jaren online hebben plaatsgevonden, gaat de opleiding in 2025 terug naar het fysieke toelatingsexamen ter plekke op de opleiding in Arnhem, zoals dat voorheen altijd gebruikelijk was. Met een live toelatingsexamen op de opleiding krijg je een beter beeld van het instituut waar je toelating doet, de algehele sfeer, je spreekt docenten en studenten, maar krijg je ook een indruk van de stad waar je in principe een aantal jaren zult studeren.
Tijdens het toelatingsexamen wordt er getoetst op beeldend creatieve aanleg, oorspronkelijkheid en (handmatige) tekenvaardigheid. Het toelatingsexamen begint met een gesprek van ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten met de toelatingscommissie, bestaande uit twee docenten en twee eindexamenstudenten.
Dit interview bestaat uit:
- Een gesprek over motivatie en algemene belangstelling.
- Beoordeling van het meegebrachte eigen werk/portfolio. Dit bestaat niet alleen uit eindresultaten, maar dient vooral schetsen en ontwerpen te bevatten die inzicht geven in het denk- en maakproces.
- Beoordeling van de resultaten van de thuisopdracht. Dit is een ontwerpopdracht die je na aanmelding via Studielink ontvangt, thuis maakt en meeneemt naar het toelatingsexamen.
Tijdens het toelatingsexamen wordt er getoetst op beeldend creatieve aanleg, oorspronkelijkheid en tekenvaardigheid. Deze zijn ondergebracht in de volgende competenties:
- Creërend vermogen. Dit is het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit de waarneming en conceptueel. Je hebt inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal. Uit jouw werk spreekt oorspronkelijkheid en originaliteit.
- Communicatief vermogen. Je bent communicatief vaardig, deelt jouw fascinatie en inspiratie en je toont daadkracht en discipline.
- Kritische reflectie. Je hebt een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied.
Afhankelijk van de uitkomst van dit gesprek volgt een uitnodiging om de daaropvolgende dag van 09.30 tot 16.30 uur deel te nemen aan het praktisch gedeelte van het examen. Hier wordt een ontwerpopdracht uitgereikt die je ter plekke binnen dit tijdbestek maakt. De toelatingscommissie waarmee je het gesprek voert adviseert de examencommissie of je wel of niet toegelaten wordt.
Er zijn in principe twee toelatingsrondes: ronde 1 is op 14 en 15 maart, ronde 2 is op 11 en 12 april. Voor Non-EU kandidaten die een beurs willen aanvragen is het belangrijk om in te schrijven voor ronde 1. Alle informatie met betrekking tot de toelatingsprocedure is verkrijgbaar bij het onderwijsbureau van Art & Design Arnhem: toelatingenartdesign.arnhem [at] artez.nl.
Toelatingseisen opleiding Fashion Design BA
Je moet in het bezit zijn van een diploma mbo (niveau 4), havo, vwo, gymnasium of een gelijkwaardig buitenlands diploma.
Aanmelden
Aanmelden doe je via Studielink. Je ontvangt dan informatie over de datum waarop je op de academie verwacht wordt, de thuisopdrachten van de opleiding, een vragenformulier (CV), en een lijst met benodigdheden voor het praktische gedeelte van het toelatingsexamen.
Uitslag
Je krijgt binnen drie werkweken bericht of je toegelaten bent.
Als je na het gesprek op de eerste dag niet wordt uitgenodigd voor deelname aan het praktische gedeelte van het examen, krijg je meteen te horen waarom je niet door kunt en krijg je eventueel advies voor alternatieve studies. Over de uiteindelijke selectie na de tweede dag wordt niet gecommuniceerd.
Geldigheid toelating
Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hier apart voor inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.
Neem bij vragen contact met ons op via toelatingenartdesign.arnhem [at] artez.nl.
Taaleisen
Met ingang van cursusjaar 2016-2017 is Engels de officiële voertaal binnen de faculteit Art & Design, wat in praktijk inhoudt dat de afdeling tweetalig onderwijs aanbied, t.w. in het Engels en in het Nederlands. Alle studenten (Nederlands en niet-Nederlands) dienen met ingang van studiejaar 2016-2017 te voldoen aan de Engelse taaleis op niveau IELTS 5.5. Voor Nederlandse studenten met HAVO, VWO of Gymnasiumniveau geldt dat zij hieraan automatisch voldoen, maar dit geldt niet voor studenten met MBO-4 niveau. Buitenlandse studenten die automatisch voldoen aan de vereiste taaleis zijn van origine Engelstalige studenten, buitenlandse studenten die hun gehele middelbare studie in het Engels hebben doorlopen, of buitenlandse studenten van wie hun diploma aangeeft dat zij voldoen aan niveau IELTS 5.5.
Alle informatie met betrekking tot de taaleisen is verkrijgbaar bij de afdeling Studentenzaken van ArtEZ studentenzaken [at] artez.nl, of bij het onderwijsbureau van de faculteit Art & Design Arnhem toelatingenartdesign.arnhem [at] artez.nl.
Alumni
Heel wat oud-studenten hebben zich na hun eindexamen op uiteenlopende manieren in de praktijk geprofileerd, zowel nationaal als internationaal. Velen van hen zijn nog steeds als docent, gastdocent of als stagebedrijf met de modeafdeling verbonden.
Een overzicht van alumni van de afdeling. Deze lijst is bedoeld als voorbeeld, volledigheid is niet nagestreefd.